Pudderparadis i Chamonix 

Bilde 2 fra Aguille du MidiI dag falt den første snøen. Fine, hvite og små snøkrystaller som forsvant like fort som de dalte. Jeg kjente et øyeblikk at det kriblet i magen etter å starte ny skisesong. I mellomtiden drømmer jeg meg tilbake til gode skiminner, og til turen til Chamonix for et par år siden.

Vi reiste en gjeng sammen i slutten av februar, klare for å teste skibakker og afterski i vinterparadis. Ettersom det var ti år siden jeg selv hadde stått i skibakken var jeg spent på utfallet av denne turen. Med flunkende nytt skiutstyr satte jeg utfor i bakkene med sommerfugler i magen, og det viste seg at det skulle gå bedre enn forventet. Vi var raskt konger i skibakken, hele gjengen. Chamonix viste seg å ha noe for enhver smak: snøkledde alper med utfordringer på alle nivåer, hyggelige mennesker, nydelig ostefondue, edle franske dråper og skummende ølglass på afterski.

Chamonix ligger like ved grensen til Italia og Sveits, i en dal omkranset av høye fjell. Et steinkast unna den franske alpebyen, ligger Mont Blanc (4810 moh.), Vest-Europas høyeste fjell. I umiddelbar nærhet til Chamonix finner vi de fem skiområdene Brévent, Aiguille du Midi, Grand Montets, Domaine de Balme og Domaine des Houches. Vi besøkte tre av disse. I tillegg har man fine muligheter for dagsturer til andre store alpedestinasjoner som for eksempel italienske Courmayeur og sveitsiske Verbier.

Reisen dit
Vi fløy til Genève i Sveits, her det kun er en times kjøring til Chamonix i Frankrike. Det går direkteruter fra Oslo med Norwegian og SAS. Lufthansa og Brussels Airlines har også gode forbindelser hit. I vintersesongen har Lufthansa gratis ski på reisen til skidestinasjoner i tillegg til vanlig bagasje. Selv fløy vi Brussels Airlines ut og Lufthansa i retur, noe som fungerte veldig fint med ski og mye bagasje.

Vi leide bil og det var enkelt å finne fram til Chamonix fra flyplassen. Det var også flere selskaper som kjørte shuttlebuss fra Genève, her du kunne bestille transporten direkte til hotelldøren.

Bilde 1 fjellutsikt

Skiområdene
Skikjøring i Chamonix passer for skikjørere uansett nivå. Man har mange muligheter, fra enkle løyper til bratte og krevende terrengområder off-piste.

Vi hadde med eget skiutstyr, men det er rimelig å leie, både i sentrum eller ved skitrekkene. Man kan velge mellom fem skiområder i Chamonix, og her er et knippe av de vi besøkte:

Domaine de Balme (Le Tour & Vallorcine)
Første dag tok vi turen til Domaine de Balme innerst i dalen i Chamonix. Her var det fine løyper for oss som ikke hadde stått på ski på en del år, og også flere utfordringer for resten av reisefølget som var mer drevne.

Tips: Fint skiområde å starte i for nybegynnere, eller for deg som ønsker å ta skikurs.

Bilde-3-Gondol-til-Brevent

Brévent
Dette skiområdet ligger sentralt, med ti minutters gange fra Chamonix sentrum. Gondolbanen tok oss opp til Plan Praz på 2000 meters høyde, og videre kunne man dingle i neste gondol hele veien videre opp til Brévent, 500 meter til. På toppen hadde vi flott utsikt til Mont-Blanc og store deler av Chamonix. Restauranten på toppen serverte nydelig fransk mat, og jeg kan anbefale retten Tartiflette.

Tips: Om du ikke tør å stå ned de stupbratte fjellsidene fra Brévent, er det likevel verdt et besøk på toppen. Både for utsikten og matens skyld.

Bilde 4 Restaurant på Brevent

Aguille du Midi
Vår siste dag reiste vi opp på 3842 høyde til Aiguille du Midi her du har 360 graders utsikt over de franske, sveitsiske og italienske alper. Skjelvne i knærne og kortpustede kjente vi høyden på kroppen, men da vi entret toppen over skydekket glemte vi fort hvor høyt vi befant oss. Med skiguide sto halve gruppen ned igjen på ski over isbreene, fra 2700 høydemeter. Resten av oss nøyde oss med den dinglende gondolen hele veien ned igjen.

Tips: Bruk guide om du skal kjøre ned, med mindre du selv er svært kjent i området og en erfaren med brevandrer!

Climbing

Bilde-7-Gutta-foran-isbreen

Bilde 5 Gutta på toppen av Aguille du Midi

Når lårene verket og kroppen var klar for en pause, var det full fart ned fra fjellet og rett inn på nærmeste pub. Hver ettermiddag var det tid for afterski, og etter hvert litt mat.

Afterskitips
Chambre Neuf. Vi kom ikke lenger enn til døra her, da det var smekkfullt alle dager. Live musikk og topp stemning med dansende skifolk, til og med helt ut i gata. Vær tidlig ute for å få plass.

L’Elevation 1904. Vis a vis Chambre Neuf. Baren hadde god stemning og mange festglade skientusiaster. Her hadde de både mat og øl i baren, men ølet var å foretrekke da hamburgeren var mer magefyll enn ganefryd.

Bilde-1-fjellutsikt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s