Glade dager i Gdansk

En smak av sommer
Gdansk, et perfekt utgangspunkt for en weekend-getaway eller en mini-sommerferie som ikke koster skjorta. Her får du valuta for pengene i en svært sjarmerende by. Med nær beliggenhet til Oslo reiste vi på familietur til Polens perle. Jeg gir deg en liten smakebit av byen hvor du kan oppleve nydelige bygg, trivelige cafeer og småbutikker, i tillegg til langstrakte strender ved det Baltiske hav.

2. Gdansk Houses

Vi besøkte byen i juli. Du kan ikke regne med å være eneste skandinaver her i høysesong, så vær forberedt på mange besøkende fra våre kjære naboland. Byen er også en het feriedestinasjon blant polakker som digger Gdansk på grunn av muligheten for strand og byliv i kombinasjon.

Sjarm på det lokale markedet
Vi bodde sentralt i en stor leilighet med nydelig utsikt til elven, kun et steinkast unna det lokale markedet. Der handlet vi hver morgen ferskt brød og frukt til frokost. Med søt duft av moreller og jordbær, valgte vi det vi ønsket til dagens fruktfat, mellom kaffedrikkende polakker og ivrige selgere. En fin start på dagen.

3. Market

Dagstur til Halvøya Hel
I nydelig sommervær tok vi båten fra brygga i Gdansk og til Hel, om lag to timer unna. Hver sommer går båten daglig fra sentrum og ut til sommerhalvøya Hel. Med frisk bris i håret gikk vi i land, og etter en halvtimes gåtur fra sentrum åpnet det seg et landskap med milelang strandlinje og endeløse dyner av sand. Dette landskapet minnet meg om danske feriedager fra barndommen på Nord-Jylland. Her fant vi raskt plass på stranden for litt solslikking. På vei tilbake dumpet vi over en trivelig strandbar med billig piwo. Helt perfekt for solbrente fjes.

6. Hel Beach

Beach love

Byvandring
Gdansk er en relativt liten by som gjør seg fint til fots. Besøk byens søte små butikker med kunst, sølv og rav, se på historiske bygg, ta turen opp i kirkens tårn eller sett deg ned på en av de mange koselige stedene for en matbit eller et glass. Ulitsa Mariacka, Mariagaten, er byens triveligste gate, her restauranter, cafeer og butikker ligger som perler på en snor. Her har det i flere århundrer kommet tilreisende kunstnere, musikere og bohemer som har satt sitt preg på gaten med gallerier og smykkeverksteder. Vi besøkte restauranten Literacka i Mariagaten, med utsøkt mat og god service. Anbefales på det sterkeste. Book bord i forveien i sesong, for her blir det fort fullt.

Historisk tilbakeblikk
Med over tusen år gammel historie, er Gdansk en av Polens eldste byer. Byen har også en viktig plass i landets moderne historie, blant annet i sammenheng med kommunismens fall i Øst-Europa som startet med bevegelsen Solidaritet med Lech Walesa i spissen,  For et innblikk i historien vil jeg anbefale et besøk på Solidaritetsmuseet, Europejskie Centrum Solidarności.  Museet er en moderne kulturinstitusjon som viser tilbakeblikk til Solidaritetens revolusjon og kommunismens fall i Europa på en interessant og informativ måte. I tillegg huser det et senter for akademia og forskning, samt et arkiv og et bibliotek. Et flott bygg, som også er spennende om du er interessert i arkitektur.

Langs kysten på skinner
Vi tok toget fra Gdansk til Sopot. Kun et kvarter unna og noen få zloty i billett. Før i tiden var dette overklassens ferieby, og den dag i dag kan vi merke spor av dette. Du finner ærverdige Grand Hotel, casinoer, flotte spa, parkanlegg og ikke minst en langstrakt strand. I høysesong ligger turistene som sild i tønne langs vannkanten, og du lukter solkrem og deltar i naboens diskusjon og samtaler om du vil eller ei. Ta en dagstur, spaser på piren og spis is. Det er enkelt, sjarmerende og svært billig å reise langs kysten eller i innland i Polen med tog.

Etter min smak var det i overkant mange turister her, så det holdt med en dagstur. Men en flott by å legge turen til, og vel verdt et besøk. Hit er det perfekt å reise på jentetur med full spaweekend og champagne i glasset, til en rimelig penge!

Ta med deg kjæresten, dra på venninnetur eller ta et avbrekk i Gdansk med familien da vel. Med ti kroner for en øl og et riktig så bra måltid for en hundrelapp, er det lett å bli fornøyd.

2 Comments Add yours

  1. Jeg har fortsatt ikke kommet meg til Gdansk men det står absolutt på listen min. Inspirerende lesing og flotte bilder 🙂

  2. Mari says:

    Takk. så hyggelig. Ja, Gdansk er en flott by som er lett tilgjengelig fra Norge. Og det er alltid gøy å reise når man får god valuta for pengene 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s