Stillehavets juvel

Fargerik, skjør, skitten og vakker på samme tid. Valparaíso er havnebyen i Chile du bør stoppe innom om du legger turen til Sør-Amerikas langstrakte land. Kun 90 minutter fra Santiago ligger byen som overrasker og imponerer, og kanskje har den fått ufortjent lite oppmerksomhet i reisehåndboka. I en blanding av sjøluft, kultur, skitne gater, sjømat og vin er det mye som gjør at vi forelsker oss her.

Jeg tar jeg deg med til Chile, og Valparaíso som jeg besøkte i fjor vinter. Valparaíso er en fargeklatt. Husene ligger tett i tett i fjellsidene som legoklosser. En fargepalett som i en drøm. Havnebyen forbindes med den chilenske poeten Pablo Neruda, arkitektur og design – alt i en kulturell sammenblanding. Hvis du digger historie, streetart, sjømat, øl og chilensk vin, er dette stedet for deg.colorful

Bo billig som en konge på haugen

Vi bodde på Bed and Breakfast-stedet, Costa Azul. Stedet har byens beste utsikt, himmelsk frokost og de trivelige vertene, Nina og Luca. Her kan du virkelig føle deg som hjemme. Enkel standard, men utsikt, opplevelse, pris og gjestfrihet får full score.

Finn din fargerike favoritt

I ett nettverk av labyrinter kan du utforske byen opp og ned i smale smug og brosteinslagte gater. Ta på gode sko, gå trappene eller prøv en av byens mange kabelbaner som drar deg opp toppene.

Oppdag små søte cafeer og butikker, vannhull (byen er kjent for flere spennende ølbryggerier) og fantastiske restauranter. På menyen står det selvfølgelig sjømat, vi spiser Ceviche til lunsj og fisk til middag. Hvis du tør kan du prøve den chilenske drikken Terremoto. Den inneholder Pipeño, en fermentert vin, toppet med en stor kladd ananas-iskrem. Og den serveres i litersglass. Terremoto betyr jordskjelv på spansk, og drikken får fort bena til å skjelve.

grafitti

På oppdagelsesferd i Nerudas univers

Om du ikke kjenner til poeten, Pablo Neruda, er dette byen for å få et innblikk i hans begivenhetsrike liv. Neruda levde et liv preget av reising og sosiale sammenkomster. Han levde tett på politiske hendelser. Han anses i dag som en av Sør-Amerikas mest kjente og innflytelsesrike poter, og ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1971, to år før sin død. Han eide hus flere steder i Chile, og La Sebastiana i Valparaíso er virkelig verdt et besøk. Oppe i fjellsiden, med slående utsikt over havna og byen kan du vandre gjennom Nerudas univers. En kaotisk, men imponerende samling av hans skatter fra reiser og samlemani: skippsfigurer, glass, statuer, 1950-tallsmøbler og kunst fra venner og kjente.

Vino tinto, por favor
Fyll glasset med edle dråper, og kos deg med rødt og hvitt. Valparaíso huser flere vinfestivaler hvert år. Vinindustrien i Chile har med årene blitt svært moderne, og landet lager vin som verdsettes av publikum verden over. Besøker du byen, undersøk om det er en vinfestival på programmet, eller ta et vinkurs. Vi dumpet tilfeldigvis over en festival da vi besøkte Valparaiso, og lærte mye om forskjellige druer og prosesser rundt vinlaging. Og for 200 kroner fikk vi et vinglass som vi kunne ta med hjem. Og det beste av alt; vi kunne fylle det hele dagen.

Valparaíso har mer og by på, og med denne lille smakebiten håper jeg du har fått lyst til å besøke Chiles fargerike havneby. En reise til Valparaíso er flott å kombinere med strand og vin i Viña del Mar eller storbyliv i Santiago. Høysesongen er desember, januar og februar. Hasta luego!

vinos2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s