Big in Japan

I et virrvarr av summende lyder og et språk du ikke forstår stopper du opp, forsøker å få med deg alt som skjer, og ser menneskene glir forbi som maur på vei til neste tue. De gjenspeiles i skyhøye bygg dekket av regnbuefargede neonlys og japansk skriftspråk som minner om kunst. En svak duft av grillet kjøtt treffer nesen og lyden av klirrende glass mikset med svak latter fra Izakayaen på hjørnet får deg til å våkne fra kaoset. Et par fnisende ungjenter med musefletter og sukkersøte kjoler betrakter deg. De smiler forsiktig og tar opp hånda i et peace-tegn: Velkommen til Tokyo!

Shinjuku

Tokyo er byen som har alt. Byen som sluker deg hel, og samtidig lar deg forsvinne i folkemengden. Teknologiske nyvinninger hånd i hånd med det tradisjonelle, skaper noe helt eget, som få byer i verden kan mynte med. Her er det lett å la seg forelske. I maten, i menneskene, i den tradisjonsrike etiketten, i templene, kirsebærtrærne, galskapen og annerledesheten.

Tokyo er stort og hvert distrikt eller bydel føles som en egen by. Ta på gode sko og utforsk en annerledes storbyfavoritt.

Shinjuku – bydelen som aldri sover
Distriktet Shinjuku har verdens travleste tog- og metrostasjon med tre og en halv million mennesker i omløp hver dag. Her troner høye kontorbygg og hoteller på rad og rekke. Endeløs trafikk og mennesker vrimler i alle retninger.

Shibuya crossing
Distriktet er et godt utgangspunkt for å oppleve neonlys, shopping, pulserende uteliv og utallige restauranter, barer og vannhull. Samtidig kan du finne roen i en park, i stor kontrast til den livlige siden av bydelen. Ta med deg lunsjen og sett deg i ro og mak i ly av kirsebærtrærne. Vår og høst er trærne dekket i nydelige farger som i en drøm.

Cherryblossoms Shinjuku

Cherryblossom bryllup
Hvis du er eventyrlysten, let etter de små trange gatene når mørket smyger fram. Finn din plass rundt baren og erobre spennende matopplevelser i selskap med de lokale. Prøv fantastiske yakitori, japanske grillspyd, og er du heldig har de meny på engelsk. Hvis ikke er det bare å peke, smile og håpe på det beste.

Even med sykkel LP

Kveld i Golden Gai
Et stopp innom området Golden Gai er også et must i Shinjuku. Området tiltrekker seg lokale, nysgjerrige turister og festglade mennesker med lakenskrekk. Her er over 200 små barer, klubber og mini-spisesteder klemt inn på et lite område som føles mer som et sted i Sørøst-Asia, enn i hjertet av Tokyo. Flere av barene har temaer, og du kan diskutere punk med Ramones-fans, høre dikt fra den frankofile japaneren, bli imponert av den avdanka tryllekunstneren eller slå av en prat med jazzkongen i byen. Her er det noe for enhver smak, og flere av stedene huser maks 4-6 personer foran baren. Stikkordet er sosial; heng med gjestene og få deg en ny japansk venn for kvelden.

Tokyo by night

Der hipsterne møtes
Stedet for hipsterne finner du i Shimokitazawa i bydelen Setagaya, en kort togtur fra Shinjuku. Her kan du shoppe vintage-skatter og pussige funn fra 70-tallet, gå på LP-jakt i de små platesjappene, drikke milkshake på de sjarmerende kafeene eller slurpe i deg glohet Ramen med de lokale.

Izakaya Shimo-kitazawa
Her finner du Tokyos kreative bohem-sjeler i diskusjon med de hippe og trendy japanere. Her lever de i et bedagelig tempo, og ser ut til å nyte livet til det fulle. Distriktet minner om Grünerløkka i Oslo, eller Nørrebro i København, og med lite trafikk og avslappet atmosfære er dette et sted å stoppe innom for å roe pulsen litt ned.

Asakusa
Et svært sjarmerende område, med litt roligere stemning enn i Shinjuku. Her får du følelsen av hvordan Tokyo var i gamledager. Besøk byens mest kjente tempel, Senō-ji og en av de mange små cafeene og restaurantene her de selger tradisjonell mat og søtsaker.

Asakusa

Sirkus Harajuku
Kun fem minutter med toget fra Shinjuku stasjon og du er i Harajuku. Stedet for å se og bli sett. Her går ungdommer på rad og rekke som på en catwalk, og fargesprakende eventyrantrekk møter siste skrik innen high-fashion. Det sies at alle verdens trender stammer fra Harajuku. Unge motebevisste kler seg opp i håp om å bli spottet eller tatt bilde av til de trendy motemagasinene i Japan eller verden over. Ungdommer samles, spesielt på søndager, i fargesprakende kostymer, sminke og klær som bærer preg av anime-figurer og fantasy.

Harajuku teensBydelen byr også på mange særegne og snodige cafévarianter. Besøk en café med levende ugler, pusekatter eller hundevalper. I stor kontrast til galskapen kan du legge et besøk til parken og Meiji-jingu tempelet i nærhet til t-banestoppet Harajuku. Her finner du Tokyos største og mest kjente Shinto-shrine. Tempelet er dedikert til keiseren Meiji, som åpnet Japan mot vesten på 1800-tallet. På veien inn til helligdommen passerer du en vegg med sake-tønner som hvert år ofres til Meijis sjel.

SakeVed inngangen kan du kjøpe små «lykkeposer», som er populære gaver, både blant japanerne og turister. Det er små tøyposer med ulike broderier, som skal gi hell og lykke i alt fra ekteskap og utdanning, til helse og fruktbarhet.

Kvinner i tradisjonsrike kimonoer beveger seg rolig rundt ved tempelet. Sjenerte, men mer enn villig til å posere for et bilde om du spør.

Tunfisk til frokost
Det berømte fiskemarkedet i Tokyo, Tsukiji markedet, er verdens største og travleste. Her kan du se, lukte og oppleve alt fra havets bord.

To menn og sykkel

Fish

BlekksprutOm du har jet-lag etter reisen til Tokyo, er anledningen perfekt til å møte opp før morgengry i fire-femtiden og krysse fingrene for å få billetter til tunfiskauksjonen. Det skal være en uforglemmelig opplevelse. Det er rift om plassene og du må belage deg på mye venting fram til auksjonen starter klokken ni. I høyt tempo og japansk presisjon til fingerspissene selges tunfisk i millionklassen. Tidligere i år ble det solgt en 200 kilos tunfisk til hele 14 millioner yen.

Tunfisk frossen

Tunfiskmann 1Avslutt morgenøkten med en tur innom en av de mange sushi-restaurantene. Fersk tunfisk til frokost – en ren fryd for ganen.

Sushifrokost

Join the freakshow og syng morgenen inn med karaoke
Freakshowet finner du på Robotshow i Shinjuku. Dra med åpent sinn og forventing om at hva som helst kan skje. Du trekkes inn i et merkelig univers, der historien som fortelles ikke er noe man klarer å forstå. I en blanding av japansk gameshow, freakshow, sirkus og maskeradeball dras du inn i et virr varr av farger, roboter, dansing, skriking og musikk. Alle gjestene får utdelt lysrør. Ta del i av galskapen: smil, le, og slipp deg løs.

 

Du kan ikke besøke Tokyo uten å synge karaoke, om du kan synge eller ei. Tokyo har en karaokebar på hvert hjørne og mange er åpne 24 timer i døgnet. Vær forberedt på noe annet enn den brune karaokepuben hjemme, her er standarden høy. Om ikke på vokalprestasjonene, så i alle fall på lokalene. Sjekk inn i resepsjonen som om du er gjest på et hotell. Pent kledde karaokeverter ønsker deg velkommen, og tar deg med til ditt private karaokerom. Hvis du vil, kan du akkompagnere syngingen med instrumenter og kostymer. Du får ikke mer moro enn du lager selv.

Tokyo night view

Matmekka
Tokyo er et matmekka uten like. Maten er variert, smakfull, sunn og til tider svært annerledes enn det vi er vant til hjemmefra. Husk å se opp i høyden. En bygning med ti etasjer kan ha tre restauranter i hver etasje, og det du ser fra gateplan rettferdiggjør ikke det du nødvendigvis finner oppover i etasjene. Du kan velge og vrake i grillmat, enkle spyd, nudler, Ramen og spennende sushi-varianter. Og har de ikke meny på engelsk, kan du alltids peke på plastmaten som er utstilt i vinduet.

sushibonanza.jpg

En morsom opplevelse er å få med seg en restaurant med sushi-train. Sushien kommer i ekspressfart på løpende bånd, og du kan plukke det som frister mest. Prøv utallige tunfisk-varianter eller ukjente delikatesser fra havet som ruller forbi. Du betaler per tallerken og etter fargekoder. Er du dreven på japansk, rop ut det du ønsker til sushikokkene– da får du de ferskeste variantene.

Sushitrain

Sushitrain tuna

På gjensyn, Tokyo
Tokyo er byen du alltid kan reise tilbake til å oppleve og lære noe nytt. Byen er så stor at det skal godt gjøres å få med seg alt. La deg fascinere, gå på skattejakt, snakk med de lokale og sug inn inntrykkene fra den herlige annerledesheten. Arigatō gozaimasu. Sayōunara, Tokyo!

Cherryblossom rosa

One Comment Add yours

  1. Wonderful photographs! Ah, I miss Japan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s