Paris, Je t’aime

Paris er byen for de frankofile, byen for de kulturelle, for romantikerne, for de shopping-gale, for osteelskerne og vinkjennerne. En tur til storbymetropolen byr på noe for enhver smak. Selv tok jeg turen da høsten satte inn og bladene dalte som en fargepalett rundt Notre Dame.  Sure vindkast i Paris’ gater ble raskt byttet ut med rødvinskos og ostefat.  Og ingenting er vel bedre enn croissanter til frokost og champagne til lunsj.

Streets of paris

Byen er perfekt for venninne- eller kjærestetur. Paris er delt inn i 20 bydeler eller arrondissementer, som kan være greit å orientere seg rundt for enkelt å finne fram. De 20 bydelene jobber seg i et spiralmønster fra sentrumskjernen og utover. Vi bodde sjarmerende til ved Canal Saint-Martin i 10ende arrondissement. Et fint utgangspunkt til metro eller trasketurer rundt i byen i tillegg til mange nærliggende restauranter og søte små cafeer og barer.

Canal Saint-Martin

Så hva bør du få med deg i Paris? Her er mine tips for den perfekte dag i Paris.

Bonjour, Mademoiselle!
Stikk innom den lokale butikken eller det lille bakeriet på hjørnet for frokost. Be om en baguette og en croissant og nyt en liten kopp kaffe. En perfekt start for å kicke i gang dagen i Paris.  Start turen mot Le Marais, en hyggelig bydel med masse små butikker for shopping og cafeer. Dette området ligger mellom Seinen i sør, Pompidou-senteret i vest, Place de la Republique i nord og Place de la Bastille i øst. Et godt utgangspunkt for videre utforskning.

Notre Dame

Romantisk stemning langs kanalene
Videre er det hyggelig å rusle ned langs kanalene og suge til seg den gode stemningen i byen. Ta et par stopp ved Notre-Dame for noen obligatoriske bilder og en titt opp i tårnet. Kanskje ser du Ringeren i Notre-Dame?

Notre Dame cathedral

Brusende bobler til lunsj
Før du setter i gang med den virkelige shoppingen er det kanskje tid for litt mat igjen? Vi besøkte Hellstrøms favoritt, Le Comptoir du Relais, 5 minutters gange fra Saint-Germain-des-Près Metrostopp. Den lange køen utenfor i lunsjtiden tilsier at det er flere enn oss som har hørt om dette stedet. Men både maten og vinen i toppklasse gjør ventingen vel verdt.  Noen gloser fra fransktimen er for øvrig greit å ha med seg ettersom meny og service er på fransk.

Le Comptoir de Relaise

La lommeboken få svi på Galeries Lafayette
Etter et par glass med bobler går shoppingen lekene lett. Er du på utkikk etter en ny designveske eller en flott kjole? Da er Galeries Lafayette kjøpesenteret for deg. De fleste vil kanskje nøye seg med vindusshoppingen. Hvis ikke får lommeboka fort svi. Ta likevel turen for en titt på det fantastiske taket; en høy kuppel i bysantisk-inspirert stil med farget glass. Bygningen bærer et preg av historisk sus og det er flott å drømme seg bort mellom hattehyller, kinesiske shopoholikere og fine franske fruer.

Gallerie La Fayette

Magiske makroner
Du kan ikke reise til Paris uten å nyte et par søte fristelser. På annethvert hjørne finner du makroner i alle regnbuens farger. Mine søte venninner er svært glad i makroner, og testet ut flere varianter. Karamell-makroner med havsalt fra Pierre Hermes ble uten tvil favoritten.

Makroner

Kveldstur til Montmatre
Når kveldsmørket smyger seg fram er det svært sjarmerende stemning rundt området Montmatre og Sacre Caeur. Her har du flott utsikt utover byen, og kan se Eiffeltårnet i det fjerne. Det er flere hyggelige steder å spise her, men vær på vakt, det et mange turistfeller her med dyr og dårlig mat. Ta heller turen et steinkast unna, i retning Gare de Nord. Her kan jeg anbefale Les Arlots, en koselig liten bistro. Stedet har fantastiske franske retter som tilpasses etter dagens råvarer. En gastronomisk opplevelse jeg sent vil glemme. Bestill bord i forveien, for her er det trangt om plassene.

Oyesters

Drink på bakrommet
Den perfekte avslutning på dagen i Paris er en drink på det godt gjemte Candelaria. Bak kjøkkenet i det meksikanske taqueriaet, ligger en liten bar i kjelleren. Mørkt, intimt og lavt under taket, med god stemning og solid drinkmiksing av drevne bartendere. Her serveres drinker i verdensklassen, og stedet har spesialisert seg på drinker med agave-sprit.

Håper du fikk lyst på en tur til vakre Paris i løpet av høsten eller nå som vintermørket smyger seg frem.  En perfekt by for kultur, shopping og innekos med masse deilig vin og kulinariske opplevelser. Paris, Vous êtes très belle!

Sacre Ceur

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s