Buena Onda i Buenos Aires

Buenos Aires, en pulserende storby med alt en kan ønske seg av kultur, kunst, arkitektur, gastronomiske opplevelser, fotball, tango og musikk. Byen byr på en spennende historie, og bærer preg av sterke hendelser fra fortiden. Gjennom gatekunsten farges byen og fremstår som urban og vestlig. Hver bydel bærer sitt unike preg, og viser en egen råskap som få andre storbyer i Latin-Amerika kan skryte av.

Plaza de Mayo1

Jeg tar deg med til Buenos Aires og gir deg mine heteste tips til en fullspekket reise i den sør-amerikanske storbymetropoloen.

Reisen dit:
Reis daglig med flere store flyselskap til Buenos Aires. British Airways, KLM/Air France og Lufthansa tar deg til hovedstaden via sine faste huber. Fra flyplassen tar du deg enkelt inn til byen med taxi eller shuttlebuss, som begge kjører deg helt til døren.

Bo:
Buenos Aires byr på et mekka av hoteller, hostel og leiligheter. Plukk fra øverste hylle av luksus eller rimeligere alternativer. Jeg anbefaler å bo i bydelene Recoleta, Palermo eller San Telmo som alle er trivelige områder. Selv har vi bodd i Recoleta og Palermo, med perfekt beliggenhet til butikker, kollektivt og attraksjoner.

Fargerike La Boca
Bydelen La Boca er velkjent i Buenos Aires. Her bugner det av turister og suvenirer, og du finner alt fra falske fotballdrakter og glorete kunst til små skatter av kunsthåndverk. I bydelens mest kjente gate, Caminito, ligger fargerike hus, cafeer, restauranter og små butikker som perler på en snor i mellom tangodansende argentinere. Er du heldig treffer du Maradona look-aliken som mer enn gjerne lar seg avfotografere til en selfie for et par pesos.  Noen kvartaler unna ligger La Bombonera, hjemmearenaen til Boca Juniors, et av de mest kjente fotballagene i Argentina.

 

Historisk tilbakeblikk
Du kan ikke reise til Buenos Aires uten åpne historieboken. Som de fleste landene i Sør-Amerika, har Argentina en mørk og sterk historie. Perón-tiden og hans karismatiske kone Evita, kjenner du sikkert fra film og bøker, og 70-tallets militærregime har satt dype spor. Etter statskuppet i 1976 ble flere tusentalls mennesker bortført av sikkerhetsstyrkene, helt fram til 1983. Disse menneskene kom aldri hjem igjen og skjebnen til de fleste av disse er fortsatt ukjent. Flere historiske bygninger, museum og minnesmerker er verdt et besøk for et innblikk i historien. Selv om det er vondt, er det også viktig.

En spesiell opplevelse ga virkelig inntrykk på meg ved mitt besøk i Buenos Aires. Fra langt tilbake i tid, har jeg beundret Mødrene på Maiplassen. Dette er en gruppe mødre og bestemødre som hver torsdag siden 1977 har samlet seg og gått i demonstrasjonstog foran presidentpalasset på Plaza de Mayo. De har kjempet for sine savnede barn og barnebarn som forsvant under diktaturet. Mye av sannheten har de fått fram, men gruppen går fortsatt hver eneste torsdag klokken 15 i opptog for å kjempe for menneskerettigheter.

Dersom du er i Buenos Aires en torsdag anbefaler jeg turen til Plaza de Mayo og et følelsesladet møte med Mødrene på Maiplassen.

Fargerik gatekunst
Vil du se og oppleve Buenos Aires fra en annen side enn alle reisebøker og turistfeller, ta bena fatt og let deg frem til byens fargerike veggmalerier og kunstverk. Butikker, metrostasjoner, private hus og offentlige bygninger er dekket med store og små veggmalerier i alle varianter. Du kan oppleve mye på egenhånd, men en guidet tur gjør det mulig å se kunst du kanskje ikke ville oppdaget selv. Vi var på en tretimers gåtur med BA Street Art, en organisasjon som jobber for lokalsamfunnet, så vel som anerkjente internasjonale Street-art kunstnere. De har organisert over 100 større prosjekter rundt om i byen, og vi fikk oppleve omlag 20 flotte kunstverk på veggene i Palermo-området i Buenos Aires. Sjekk ut mitt tidligere blogginnlegg om gatekunst i Buenos Aires her.

img_0256Buenos Aires på to hjul
Som syklist kan Buenos Aires oppleves som skremmende med et virrvarr av tutende biler og kaos. Å se byen fra sykkelsetet er likevel en fin mulighet til å oppleve det unike, og en effektiv måte å bli kjent med byen på.  I 2011 bygget byen ut sykkelnettet og sykkelstiene er godt merket opp. Lei sykler for et par dager og følg sykkelkartene rundt om i de ulike bydelene. Dessverre ser det ikke ut til at det er allment kjent blant argentinere at sykkelstiene er for syklister – så se opp for fotgjengere. Du kan leie sykler fra flere aktører i byen.

Festival midt i byen
Ciudad Cultural de KONEX huser en av de lengste festivalene i Buenos Aires, der ulike band spiller nesten hver dag. Et gammelt og slitt industriområde er gjort om til festivalområde. Hver mandag kan du oppleve La Bomba del Tiempo, en velkjent gruppe med trommende humørspredere som spiller pulserende rytmer inn i natten. Dørene åpner syv hver kveld, og inngangsbilletten kan du kjøpe på forhånd hos Ticketeks billettluker eller i døra. Inngang til rundt hundrelappen.

Biff som smelter på tungen – ja, takk!
Man kan ikke snakke om Buenos Aires uten å nevne mat og drikke, som er en stor del av kulturen i byen. En argentiner spiser i snitt svimlende 70 kilo storfekjøtt i løpet av et år.

Start dagen med en enkel frokost med fersk juice fra kjøpmannen på hjørnet. Til lunsj spiser vi Choripan, en chorizo-sandwich, eller Empanadas som er innbakte herligheter fylt med ost, kjøtt og grønnsaker. Magen får hvile litt, men i femtiden smaker det med en Medialuna til kaffen. Ta gjerne en tur innom et av mange Cervezeríaene før middag, her de serverer Cerveza artesanal, mikrobrygg, i ulike varianter. Argentinerne spiser sent, så sikt på å gjøre deg middagsklar fra ni og utover. Det skal godt gjøres å ikke spise en mør biff på et av de mange Parillaene i Buenos Aires. Be om en saftig (jugoso) variant, og nyt edle dråper med Malbec ved siden av. Har du dessertmagen på plass, ta turen innom et Heladería på veien hjem og prøv en is til dessert, pasjonsfrukt er min favoritt. Mine favorittsteder for biff: Las Cabras og La Cabrera i bydelen Palermo.

Carne

Buen provecho!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s