Viet…nam-nam

Duften av anis og kanel, friske urter og grillet kjøtt henger i lufta. Vi befinner oss i et av verdens mest eksotiske matland, Vietnam. Har du slurpet i deg nudelsuppen, Phở , noen gang? Eller hva med friske sommerruller, Goi Cuon?  Min favoritt er Bánh mì, en crispy baguette med godt krydret svin.  Hvis du ikke har fått vann i munnen allerede, kan jeg kanskje hjelpe deg: la oss dra på matkurs. Velkommen til gastronomiske Vietnam!

Vietnam_krydderurt

Smaken av tradisjon
Med et matinteressert reisefølge, ble det naturlig med et stopp i Vietnam på Asiaturen vår. Vietnamesisk mat er enkelt å lage, og et av de sunneste kjøkken i verden. Hemmeligheten ligger i krydder, ferske urter, grønnsaker og råvarer av beste kvalitet – og ikke minst kjærlighet til tradisjon og mat. Landet har nesten 500 tradisjonelle retter, så her kan du velge og vrake blant vegetar, kjøtt eller sjømat. Mange av oppskriftene er overlevert fra generasjon til generasjon, og med nye smaker og ingredienser byr det på spennende opplevelser.

Vietnam_krydderurt2

It’s all about the spice
Vi bodde fire dager like utenfor byen Hoi An, på vestkysten, ved An Bang Beach. Her spiste vi flere uforglemmelige måltider på landsbyens enkle spisesteder. På den familiedrevne restauranten, Purple Lantern, ble vi svært nysgjerrig på oppskriftene. Der smakte maten noe helt særegent, luktet fantastisk og smaken av krydder og urter ga oss den beste gastronomiske opplevelsene så langt på reisen. Vi hadde fått tips om at det kunne være lurt å høre direkte på restaurantene for bestilling av matkurs – og det ble en enkel sak: her ville vi lære å lage mat!

To dager etter møtte vi opp på morgenkvisten, og vår herlige kokk, Tho, tok oss med på et fargerikt eventyr på sykkel gjennom rismarker og vietnamesiske urtehager for å handle inn til dagens kurs.

Vietnam_rismarker

På sykkeltur til det lokale matmarkedet
Vi endte opp på det lokale matmarkedet i Hoi An. Tho viste oss triks og tips for hvordan vi plukket den beste kyllingen, den ferskete scampien og de friskeste urtene. Nøkkelen til et godt måltid: alt skal være ferskt, lukte godt, ha riktig farge og rett konsistens. Vi returnerte til restauranten med tre fulle handlenett og ny kunnskap om vietnamesiske matvaner.  Vietnameserne er svært sjarmerende, og de lo godt da mannfolka våre fylte opp handlenettene på markedet. Dette var helt tydelig en vanlig kvinnejobb.

Scampi_marked

Betina_marked

Kurset fortsatte videre på restauranten, som også var hjemmet til den vietnamesiske familien. Bestemor hjalp til, og det var en sann opplevelse å få ta del i matlagingen med familien, og bli kjent med vietnamesiske tradisjoner, skikk og kultur. Tho kunne fortelle oss at hun hadde vokst opp på kjøkkenet sammen med sin mor og bestemor, og alle oppskriftene, de har hun samlet i sitt eget hode. Bun Bo Xao ble uten tvil min favoritt, en pikant wok-salat med risnudler toppet med frisk dressing og peanøtter.

Tho kokk

Even griller

På menyen sto disse herlige rettene

  • Vietnamesiske pannekaker med scampi, bacon, mango og friske urter. Rulles i rispapir og dyppes i hjemmelaget peanøttsaus
  • Woket scampi med grønnsaker i tamarindsaus
  • BBQ-Kylling med mangosalat
  • Vermicelle (risnuddel) salat med crispy svineribbe
  • Baby-muslinger på svinesnacks
  • Frisk frukt til dessert med blant annet durian, jackfruit og mango

De fleste ingrediensene til matrettene ovenfor finner du også i Norge, men for den autentiske opplevelsen, ta turen til Vietnam da vel? Slik kan du bli kjent med både mattradisjoner og matkulturen i landet. Vi skal definitivt reise tilbake.

Pannekake

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s